Сад та город

Від чого залежить ступінь гостроти лука?

Сучасну кулінарію просто неможливо уявити без цибулі — її додають в найрізноманітніші страви різних кухонь світу.

При цьому ні для кого не секрет, що цей корисний і в той же час такий звичний для всіх нас овоч може похвалитися великою кількістю відтінків смаку! Від чого ж саме залежать смак цибулі і ступінь її гостроти, та чи можна якось впливати на них самостійно?

Основні чинники

Те, наскільки гострим виявиться цибуля, залежить в першу чергу від кількості наявних у її складі ефірних масел, та й якість цих самих масел теж грає в даному випадку далеко не останню роль. Якщо ж бути ще точніше і копнути ще глибше, то гострота цибулі цілком обумовлена ​​обсягами наявних в складі вищезазначених ефірних масел особливих сірковмісних глікозидів!

До речі, багато людей помилково вважають, що солодкою цибуля виявляється лише в тому випадку, коли в її складі міститься вельми значна кількість цукрів, тим не менш, в реальності все абсолютно не так — цукрів в солодких цибульних сортах значно менше, ніж в гострих різновидах, крім того, в них міститься і набагато менше відповідальних за гостроту даного овоча ефірних масел! В цілому ж всі нині існуючі сорти цибулі поділяються не лише на гострі, але ще і на солодкі або напівсолодкі.

види цибулі

Розбиття по групах

Щоб віднести кожен конкретний сорт цибулі до якої-небудь групи, для початку не завадить співвіднести обсяги сахарози з обсягами містяться в цибулі моноцукрів. Якщо дане відношення буде менше одиниці, значить, цибуля відноситься до солодкої групи, цифрове значення від одиниці до двійки дає всі підстави віднести її до напівсолодкої групи, ну а якщо число перевалило за двійку, значить, перед нами представник гострої групи. Що ж стосується обсягів присутніх в цибулі ефірних масел, то у солодких сортів цибулі вони зазвичай варіюються від 10 до 20 мг, у напівсолодких сортів — від 15 до 40 мг, а у гострих розбіг буде в діапазоні від 26 до 130 мг.

Читайте також: Диск по дереву для пили, що це таке та навіщо.

Умови вирощування цибулі і його гострота

Умови, в яких вирощується цибуля, дозволяють змінювати співвідношення містяться в ньому цукрів. Наприклад, якщо періодично балувати напівсолодкі цибульні сорти збільшеними обсягами міндобрив, то поступово співвідношення обсягів сахарози до обсягів наявних в овочах моноцукрів збільшиться приблизно в два рази, в результаті чого цибуля і знайде досить гострий смак.

Та й від грунту, в якій росте цибуля, теж залежить чимало! Лук, який тут вирощували в торф’яному грунті, наприклад, завжди виявляється в набагато більшому ступені насиченим корисними ефірними маслами, ніж культивовані на супіщаних грунтах або ж на суглинках цибульні сорти!

Інші фактори

Не варто скидати з рахунків ще і той факт, що в різних шарах цибулинок обсяг ефірних масел буде абсолютно неоднаковим — як правило, ближче до центру їх завжди виявляється набагато більше. Саме тому розташовані зверху товсті соковиті цибульні лусочки практично завжди виявляються набагато менш гострими, ніж сердцевінкі!

гострота цибулі

Крім того, іноді гостроту цибулі здатні змінити і умови його зберігання — якщо в місці зберігання цього цінного овоча температура повітря знаходиться нижче позначки в нуль градусів, з часом обсяг ефірних масел в цибулі здатний збільшитися вдвічі, а іноді і втричі!

В цілому ж гострі цибульні сорти завжди зберігаються набагато краще, ніж солодкі, і це знову обумовлено вмістом ефірних масел — відповідальні за гостроту цибулі ефірні масла можуть похвалитися ще й потужним знезаражувальним дією, адже фітонцидів в гострому цибулі значно більше, ніж в солодкому. Тобто різні хвороботворні патогенні мікроорганізми вбиваються в даному випадку набагато швидше і ефективніше! До речі, саме тому гострий лук вважається ще й набагато більш корисним для здоров’я! Так що в ідеалі слід постаратися якомога частіше включати його в своє меню!

Публікація була корисною та пізнавальною? Хочете отримувати більше цікавих публікацій та рекомендацій по вирощуванню врожаю та будівництву дачі? Підписуйтесь на оновлення портал Є Дача та отримуйте сповіщення про нові публікації щодня на єлектронній пошті.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button